Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody

Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody Arménsko: Krajina histórie, vína a očarujúcej prírody
Destinácia: Arménsko
Kód zájazdu: 1352187
Cena od: 789 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Gastro

Výber termínu

04.03.2025 6 dní First Minute 789 € +0 € odlet: Viedeň letecká
17.06.2025 6 dní First Minute 789 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň
Odlet na zájazd z Viedne vo večerných hodinách. Prílet do Jerevanu v ranných hodinách, transfer do hotela, ubytovanie ihneď po príchode.

2.deň
Raňajky v hoteli. Po oddychu začneme s našim spoločným programom okolo 12:00 s našim sprievodcom. Začneme prehliadku mesta v hlavnom meste Arménska, Jerevane, jednom z najstarších miest sveta, ktorého história siaha až do roku 782 pred Kristom. Jerevan sa často nazýva „Ružové mesto“, pretože väčšina budov je postavená z ružového sopečného kameňa nazývaného tuf. Prejdeme sa po centre mesta a navštívime Námestie republiky, Operu, Labutie jazero, prejdeme sa po Severnej avenue – najlepšej ulici v meste, vystúpime po koskádových schodoch – obrovské schodisko s umeleckými dielami vystavenými na všetkých úrovniach komplexu a obdivujeme očarujúcu panorámu Jerevanu a biblického vrchu Ararat z vrcholu pamätníka. Potom sa vydáme do Ečmiadzinu, materského kostola Arménskej apoštolskej cirkvi, postaveného v roku 303 po prijatí kresťanstva. Kláštorný komplex Ečmiadzin je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Cestou späť navštívime ruiny Zvartnotsu, ďalšieho pamätníka zaradeného do zoznamu UNESCO. Zvartnots je jednou z veľkolepých pamiatok stredovekej arménskej architektúry, postavenou v 7. storočí. Dokonca aj ruiny tejto jedinečnej architektonickej stavby nám dávajú predstavu o jej vzácnej a majestátnej kráse. Voľný čas na odpočinok a prechádzku po hlavnom meste. Po programe návrat do hotela a voľný program.

3.deň
Po raňajkách v hoteli sa vydáme na hodinovú jazdu k kláštoru Khor Virap, najbližšiemu bodu k vrchu Ararat. Názov Khor Virap znamená „hlboká jama“, čo symbolizuje jeho históriu. Kláštor bol postavený nad podzemným žalárom, kde bol svätý Gregor Osvietiteľ väznený približne 14 rokov arménskym kráľom Trdatom za šírenie kresťanstva v Arménsku. Z krásneho kláštora sa otvára jeden z najpôsobivejších výhľadov na biblický vrch Ararat. Našou ďalšou zastávkou bude kláštor Noravank, skutočný poklad arménskeho náboženského umenia. Tento kláštorný komplex zo 13. storočia je považovaný za architektonické majstrovské dielo, ktoré vytvoril významný sochár a architekt Momik. Čo ho robí obzvlášť unikátnym, je fakt, že Noravank je jedným z mála kláštorov na svete, ktoré pozostávajú z dvoch poschodí. Noravank je nevyhnutnou zastávkou nielen pre svoj kultúrny význam, ale aj pre svoju nádhernú polohu. Ohromujúca architektúra kláštora úžasne kontrastuje s červenými skalnými útesmi, ktoré ho obklopujú. Pokračujúc ďalej, si dáme miestny obed v Areni a navštívime Areni Wine Factory, najstaršiu vináreň na svete, ktorá siaha až do roku 6100 pred Kristom. Tu ochutnáme lahodné arménske víno vyrobené z jedinečného druhu hrozna Areni a potom sa vrátime do Jerevanu. Po programe návrat do hotela a voľný program.

4.deň
Po raňajkách sa vydáme do Sevanu a vystúpime po schodoch ku kláštoru Sevanavank, jednému z najvýznamnejších historických a kultúrnych miest Arménska, ktorý sa nachádza na polostrove jazera Sevan. Modrooká krása Arménska, jazero Sevan, tiež nazývané „Modrá perla Arménska“, je jedným z najväčších sladkovodných vysokohorských jazier na svete, nachádzajúce sa vo výške 1 900 metrov nad morom. Niekedy sa zdá, že vodná hladina sa dotýka neba. Krása sevanských krajín je obzvlášť nádherná z polostrova, a preto sa kláštor Sevanavank stal jedným z najznámejších turistických cieľov krajiny. Potom budeme pokračovať do Dilijanu, často nazývaného „Arménske Švajčiarsko“ vďaka svojej bohatej prírode s bujnými zelenými lesmi. Tu navštívime kláštor Goshavank, postavený v 12. storočí. Kláštor bol nielen náboženským, ale aj dôležitým vzdelávacím a kultúrnym centrom. Pohľad na kláštor je majestátny vďaka jeho polohe v jednej z najmalebnejších oblastí Arménska. Potom navštívime kláštor Haghartsin, jedno z najtajomnejších miest krajiny, nachádzajúce sa vysoko v lesnatých horách. Kláštorný komplex predstavuje úžasnú harmóniu architektúry a prírody. Potom sa vrátime do Jerevanu Po programe návrat do hotela a voľný program.

5.deň
Po raňajkách sa vydáme za návštevou kláštora Geghard, jedného z najúžasnejších kláštorov stredovekej arménskej architektúry. Tento jedinečný kláštorný komplex, časť ktorého je vytesaná do skaly, je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Kláštor bol pomenovaný Geghardavank - Kláštor kopije. Podľa legendy sem svätý Tadeáš apoštol priniesol kopiju, ktorou rímsky vojak prebodol srdce ukrižovaného Krista. Kopija bola v kláštore uchovávaná asi 500 rokov (teraz sa nachádza v Múzeu Ečmiadzinu). Kláštor má neuveriteľnú akustiku, ktorej záhada ešte nebola odhalená. Našou ďalšou destináciou bude pohanský chrám Garni, jedna z najznámejších a najdôležitejších turistických atrakcií krajiny. Chrám bol postavený v 1. storočí nášho letopočtu a bol zasvätený bohu Mihr, arménskemu pohanskému bohu slnka. Potom si vychutnáme miestny obed sprevádzaný majstrovskou triedou pečenia lavaša (obed v cene), pravého arménskeho tradičného chleba zapísaného na Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Potom sa vrátime do Jerevanu a navštívime Vernissage, trh pod holým nebom a výstavu zobrazujúcu rôzne arménske umelecké diela a ručne vyrobené predmety. Ponúka rôzne druhy národných suvenírov, kobercov, tašiek, obrazov, šperkov a ďalších tradičných predmetov. Rozlúčková večera sa bude konať v miestnej reštaurácii. Po programe návrat do hotela a voľný program.

6.deň
Check out z hotela, skorý odlet z Jerevanu.
Generované systémom ProfiTour