Z Jordánska do Saudskej Arábie

Destinácia: Jordánsko
Kód zájazdu: 1353046
Cena od: 2 938,82 €
Príplatky od: 180 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

02.04.2025 8 dní First Minute 2 938,82 € +180 € odlet: Viedeň letecká
04.05.2025 8 dní First Minute 2 938,82 € +180 € odlet: Viedeň letecká
21.09.2025 8 dní First Minute 2 938,82 € +180 € odlet: Viedeň letecká
26.10.2025 8 dní First Minute 2 938,82 € +180 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Objavte fascinujúce kúzlo Blízkeho východu na našom zájazde z Jordánska do Saudskej Arábie. Ponorte sa do histórie a kultúry týchto dvoch unikátnych krajín, od majestátnych skalných chrámov v Petre, až po moderné zázraky a bohaté tradície Saudskej Arábie. Prejdite sa po púštnych dunách, navštívte staroveké pamiatky a zažite autentickú arabskú pohostinnosť. Tento nezabudnuteľný výlet ponúka jedinečnú príležitosť objaviť tajomstvá a poklady, ktoré tvarovali tento magický región po stáročia.


Program:

1. deň:
Z Viedne odlietame do čarovnej krajiny plnej architektonických pamiatok, do Jordánska, do hlavného mesta Ammán. Presunieme sa do hotela a oddýchneme si po ceste.

2. deň:
V dnešný deň sa presunieme do najznámejšej lokality v krajine, do skalného mesta Petra. Cestou do Petry navštívime mesto mozáik, Madabu, kde sa nachádza najstaršia mozaiková mapa v Svätej zemi. V archeologickom parku nakukneme do kostola Panny Márie, ktorý je bohatý na mozaikovú výzdobu. Celý park ukrýva množstvo artefaktov z helenistického, románskeho a byzantského obdobia. Vystúpime na vrch Mount Nebo, s jeho byzantským chrámom, odkiaľ sa nám ponúkne nádherný výhľad na celé údolie rieky Jordán. Nevynecháme ani jeden z vrcholov križiackej vojenskej architektúry, hrad Kerak. Je jedným z troch najväčších hradov v regióne. Na konci dňa sa konečne dostávame do tak očakávanej Petry.

3. deň:
Celý deň bude venovaný spoznávaniu najväčšieho jordánskeho skvostu, skalného mesta Petra. Je kultúrnym pokladom krajiny zapísaným na zozname UNESCO a tiež jedným zo 7-mich divov sveta. Petra bola domov známych staviteľov Nabatejcov, ktorí obývali krajinu pred viac ako 2000 rokmi. Ich stavby boli známe masívnou architektúrou a inžinierskou dokonalosťou. Navštívime toto „ružové mesto“, v Biblii nazývané aj Sela, ktoré zmizlo z povrchu zemského a bolo znovuobjavené v roku 1812. Uchvátia nás mohutné stavby v skalách. Mnohé z nich nám budú známe z filmov o Indiana Jonesovi.

4. deň:
Ráno nás čaká dobrodružstvo v púšti Wadi Rum, ktorá je často nazývaná i ako „mesačné údolie“. Vďaka svojmu povrchu je často využívaná do filmov ako imitácia povrchu Mesiaca. Domov mnohých nomádskych beduínskych kmeňov je ideálnou kombináciou slnka, piesku a hviezd. Vydáme sa na 2-hodinové safari na džípoch, zastavíme sa pri prameni Lawrenca z Arábie v pohorí Khazzali a dosýta si užijeme pieskové duny. Naše jordánske dobrodružstvo sa končí a začína sa to nové, v Saudskej Arábii. Na hranici Al-Mudawwara vymeníme autobus, prejdeme vízovými formalitami a vydávame sa do mesta Tabuk.

5. deň:
Po raňajkách nás čaká údolie Dissah, známe aj ako Wadi Qaraqir. Je to najkrajšie údolie v celej Saudskej Arábii, so svojimi 500 metrov vysokými pieskovcovými útesmi po oboch stranách kaňonu a malými riečkami, ktoré sú plné vody počas celého roka. V údolí sa nachádza viacero oáz. Zastavíme sa na miestnej farme a následne sa vydáme na safari do údolia. Naša cesta nás ďalej povedie do mesta AlUla a priamo do jeho Elephant Mountains, kde sa nachádza ikona tohto regiónu, 52 metrov vysoká Slonia skala, vytvorená samotnou eróziou vody a piesku.

6. deň:
Bývalá oáza AlUla, dnes mesto, bola osídlená už pred 7000 rokmi. Okolo 1. st. pred Kristom sa mesto Dadan rozvíjalo vďaka strategickej polohe na kadidlovej ceste. Nabatejskí ľud sa presunul z Petry do tejto oblasti a približne 30 km od mesta vystaval 94 monumentálnych hrobiek, podobných tým v Petre. Navštívime staroveké miesta - Jabal Ikmah a Abu´Aoud, kde ľudia z oáz písali texty v starovekom písme, ktoré sa pokúsime rozlúštiť. A mierime do Mediny, ktorá je považovaná za jedno z troch najsvätejších miest pre moslimov, nakoľko bola útočiskom proroka Mohameda po jeho vyhnaní z Mekky. Pozrieme si najznámejšie pamiatky.

7. deň:
Ráno sa presunieme na železničnú stanicu a nastúpime na vlak do Jeddah. Po prílete sa vydáme objavovať mesto. Jeddah bol pôvodne vystavaný ako prístav v Indickom oceáne, aby spájal svet s Mekkou. Prvou zastávkou bude múzeum Abdul Raouf Khalil, ktoré je akýmsi samotným mestom v múzeu. Návštevníkom je k dispozícii 12 budov s viac ako 300 miestnosťami, kde môžu obdivovať pre-islamskú a islamskú históriu. Následne sa vydáme do Starého mesta, nazývaného i Al-Balad, ktoré je zapísané na zozname UNESCO. Zvonku si pozrieme zrenovovaný, viac ako 1800 ročný dom Beit Nassif, zastavíme sa na trhu a pozrieme si i mešitu.

8. deň:
V závislosti od dostupných letov odlet z Jeddah do Viedne s prestupom alebo cez Rijád.

Ubytovanie:
3* hotely

Stravovanie:
Raňajky.


Doprava:
Letecká.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA - letisko - BA. Miestne transfery. Cestu vlakom. 7x ubytovanie v 3* hoteloch s raňajkami. 1 x tradičný obed v Dissah. 2-hodinové safari vo Wadu Rum. 2-hodinové safari vo Wadi Dissah. Vodu počas transferov. Miestny sprievodca a sprievodca CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Stravu a nápoje nezahrnuté v programe. Vstupné vízum Saudská Arábia. Odchodovú taxa z Jordánska 10 USD. Povinné prepitné pre miestnych vodičov a sprievodcov 70 EUR/osova (platba na mieste sprievodcovi). Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour